Мини Солени Еклери
Деликатес за секакви прослави, одлични за мезе, декоративни мини еклери кои одлично се вклопуваат во празничната трпеза за било кој повод. Јас одлучив да им додадам во смесата урда, па затоа според мене превкусни се и празни, но доколку се решите може и да ги наполните со солен фил по ваш избор.
Подготовка
1. Во касерола ги ставаме млекото, путерот и солта. Нека зовријат, и веднаш го додаваме брашното, мешаме енергично цело време се додека не се одлепи смесата целосно од садот и се формира како топка.
2. Тргаме настрана, мешаме за побргу да олади тестото, кога ќе биде млако, ги додаваме јајцата (едно по едно). Кога целосно ќе се хомогенизира првото јајце во тестото, го додаваме второто итн. Овој чекор може да се направи и со рачно мешање, ама полесно е со миксер. На крај ја додаваме урдата, соединуваме со миксирање.
3. Добиената смеса се става во готварски шприц, и ги формираме еклерчињата во тава за печење (врз мрсна хартија). Одозгора ги премачкуваме со жолчката и наросуваме сусам. Печеме во загреана рерна на 180 степени, до заруменување. Откако ќе се испечат, веднаш ги вадиме од рерната.
4. Нека оладат, па ги послужуваме. Доколку се одлучите да ги наполните со фил, направете им мало дупче со остар нож, и наполнете ги со солен фил по ваш вкус.
Забелешка - За време на печењето, вратата од рерната да не се отвара воопшто.
На здравје!
Лиценца: Сите права се задржани
Prigodni za servirane kako sto velis sim.
Na stranava ima i video zapis za niv
За видеото не знам, сигурно е пред мене :) па не сум во тек, ама баш убаво штом има и видео запис.
Какви се тие, полнети со фил?
Поздрав
Nie, najaktivnite gotvaci podgotvuvavme recepti vo studioto na MR
I toa po 5 vo eden den
Toa bese prekrasno dozivuvanje, druzba, adrenalin, radost, sreka....
Obozavav da odam i da spremam tamu
Se nadevam deka ke se sluci povtorno da bideme del od nivnata kujna
Здравје само, се е можно.