17
фев
2012
Кокмишка
1. најпрво направете го квасецот да скисни
2. потоа со другите состојки направете тесто кое ќе го оставите половина сат да се одмори.
3. Од тестотот направете 6 топчиња.
4. Тепсијата (бр.32) намачкајте ја со масло. Секое парче расучете го во големина на тепсијата.
5. Ставете ја едната кора, попрскајте ја со стопениот маргарин заедно со салото, надробете сирење, ставете ја другата коричка и така се додека не ги ставите сите 6 кори.
6. Одозгора премачкајте ја кокмишката со јајце, ставете го и сусамот и исечете ја на парчиња.
7. Оставете ја на топло се додека не се наполни тепсијата и ставете ја да се пече во загреана релна на 200 степени.
Лиценца: Сите права се задржани
како се скиснува квасец? јас користам само сув во кесичка, па не знам
и колку време се пече?
(за квасецот важи ова, а за печењето...чекам да замириса на јаглен, тогаш гарант е печено) :) :) :) :)
а загореното кај мене дома се вика СА ОКУСОМ ДИМА, тоа да си ја заблажиме горчливоста :) :) :) :)
najubavite recepti se od tebe!
pozdrav