Во тенџерче(суво) се става шеќерот да се стопи. Немој да го изгорите бидејќи ќе има горчлив вкус. Се` трга настрана и се супува млекото и ванилата. Се враќа на оган и се меша со лажица или вилушка или жица за матење карамелот на почетокот од ставањето на млекото ќе се направи како камен ама не грижете се и  внимавајте да не се изгорите бидејќи прска. Оставете млекото (со малку примешување) да зоврие и сипајте го гризот.
Мешајте непрестането. Варете околу 5-10 мин. гризот да се свари и набубри, згусти. Уште топол ставјте во навлажнети калапи за крем или чаши.
Од овој крем јас ставив во 6 пластични чаши по 170 мл. Чашите ставете ги во фрижидер да се стегнат. Околу 1час е доволно. Може да го отпревртите или да го јадете од чашата или модлата. Прелејте со мед или карамел, стопено чоколадо, посипете чоколадо на коцки или рендано.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови