Зелник со праз и тиквичка
Најпрво спремете го филот за да можи да излади до филовањето. Топол фил можи тестото да го направи глетаво за јадење.
Ситно исецкан празот се потпржува на масло. Откако ќе испржи 5-6 минути, се додава и тиквичката исечкана на мали коцкички. Кога убаво ќе омекнат, се додава урдата. Се пржи додека испари течноста и убаво се распореди низ содржината. Исклучете ја ринглата и тргнете ја тавата на страна, па додадете ги јајцата и убаво измешајте. Вратете на сиклучена рингла 2 минути мешајќи за убаво да се поврзи се заедно.
Од наведените состојки се меси глатко тесто. Најпрво се замесува во вангла, а потоа се префрла на работната маса и убаво се измесува најмалку 5 минути. За поглатко можи да го удрите на крај неколку пати од работната површина (тепање на тестото). Потоа, се дели на 2 дела , се покрива и се остава 10-15 минути да одмори.
Секој дел се развлекува тенко во кружна форма. Сепремачкува со маргарин и се засекува од периферија до половина на кругот, така што во средината ќе остани незасечен круг од тестото. Накрсно секое засечено периферно парче се преклопува во центарот, при што исто така одозгора се премачкува со маргарин, сите, освен најгорното. Така здиплени тестата се ставаат во рамна чинија и се оставаат во фрижидер половина час, или во замрзнувач 10-15 минути.
Од двете теста посебно се сучи правоаголна тенка кора малку поголема од плехот на шпоретот. Едната се постила врз намрсениот плех, а краевите се оставаат да висат на работ. Рамномерно се распоредува филот и врз него се поставува другата развлечена кора, малку набрана само до внатрешните страни на плехот. Ивиците од долната кора се виткаат навнатре.
Маргаринот поделете го на 3 дела. По една третина за премачкување на корите и последната третина употребете ја врз зелникот распоредувајќи ја во ситни парчиња.
Печете на 200 степени околу половина час.
Топлиот зелник, попрскајте го одозгора со ладна вода (користете ги рацете навлажнувајќи ги) и покријте го со платнена салвета малку да подолади, барем 15на минути. Потоа исечете го на посакуваните парчиња и уживајте со чаша ладен јогурт или кисело млеко.
Лиценца: Сите права се задржани
Klaric se si e pogodeno filot mi pravi poseben merak:)
Зелников ти е мерак Бети!
Ovoj vovdedot za Jule bese, da kazam deka sekogas koga ke se ubedam konecno da napravam, go pravam so kvasec. Taka mi kazale, taka do sega uspesno mi ispagal iako retko se osmeluvam da pravam. Ti probaj so kvasec, a jas sledna prilika bez. Kakov i da mi ispadni-ke mora da go probas ama :)))
Tikvickata vo zelnikot ispadna poletarac-eksperiment i dade odlicen rezultat. Go snema skoro cel vo istiot moment uste ne izladen. Za sledniot den ostana edno parce samo za slikanje, ona na slikite, a ona koe e malku porazlicno na slika e slikano uste salam toplo :)
Lile, toa pod parceto na slikata e edna od moite pasii, koi za razlika od salfetkite ne mozam taka lesno da si gi dozvoluvam. Ama ovie tanjircinja stom gi vidov znaev deka mora da se moi. Cenata bese malku posolenka, ama zelbata mnogu pogolema za niv. So vakva aplikacija set stakleni od 6 pomali i edna pogolema :)