Малку поинаков начин на печење компир во рерна.
1. Компирите убаво се мијат и се сушат со крпа. Доколку сакате може и да ги излупите, но и не мора. Се засекуваат на ширина од околу 5 мм, и тоа 3/4 од компирот. (се внимава да не се пресече до крај) Компирите се редат во плехче, еден до друг.
2. Путерот се растопува во тава, па се додава маслиновото масло и се полеваат компирите, да влезе и во засеците. Се посолуваат компирите и се ставаат и други зачини по желба - мешан зачин, копар и др.
3. Се ставаат во загреана рерна и се печат на 200 степени околу 50 минути. Повремено се вадат од рерната и се преливаат со смесата од путер и масло која се слева на дното од плехчето.

Одличен прилог со било какво месо. На здравје!

Совет - За да не ви избега ножот во сечењето, компирот ставете го меѓу две дрвени стапчиња кои ќе ви бидат како граничници, за да не го исечете сосема до крај.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови