Домашно фиде со машинка за тесто
Во вангличка се ставаат јајцата и солта и се соединува со вилушка.
Се додава брашно и се замесува тесто понатврдо.
Можеби ќе требаат 10 гр + и - брашно, во зависност од големината на јајцата.
Потоа тестото го делиме на топчиња.
Ако се работи за поголема количина на состојки, секое топче мнооогу танко се премачкува со масло за да не се суши.
Тестото го делиме на 5-6 топчиња.
Секое топче прво го поминуваме на 1 на машинката за кори, па на 3, па на 5 ,па на 7, па на 9.
Така подготвените ленти ги оставаме малку да завенат, да се подсушат.
Потоа со помош на додатниот дел на машинката, формираме, резанци, односно фиде.
Го рашируваме на чисто кујнско чаршавче и го сушиме неколку часа во топла просторија, а на лето на сонце, покриено со газа.
Домашно си е домашно!
Лиценца: Сите права се задржани
Ne znam da sedam
Moze i ne e sezona za podgotovka, no i doma Se susi mn brzo
Eve ceka na red eden moj recept za pasta so griz. Site alatki gi najdov od dosada mesecov.
Pa mnogu se gotvi, A bogami i Se jadi
Aj si rekov, fide ke pravam, vreme ke trosam, A nema odma da go lapnam