18
авг
2012
Банички модри домати
Модрите домати се печат и се лупат. Се кинат по должина на парчиња и се редат на чинија. Се посолуваат и се валкаат во брашно од двете страни па се пржат на топол зејтин. Испржени се редат на чинија и така еден ред домати се насолува, па се напрскува со оцет и сецкано лукче, сецкан магдонос и се реди така додека не се потрошат сите. Вака подготвените домати се многу вкусни одкако ќе одстојат-да се оладат и може да послужат како добро мезе или како супер прилог кон некое месо. Многу се убави ако се полијат со оцето балсамико, ама бидејки сите го немаме дома и јаболковиот оцет е добар.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела
Jas kaj mene pola gi pravam so preliv a drugata polovina samo gi valkam vo brasno i gi przam za malata-gi obozava
LiliN gi narekov Banicki zatoa sto receptot mi e od edna tetka od Banica(Egejska Makedonija) pozz:)