Штрудла со сос од ванила
1. Јаболката ги лупиме и ги сечкаме на тенки кришки. Лимонот го цедиме и со сокот ги преливаме јаболката.
2. Во тенџере го топиме путерот и ги ставаме јаболката да се пржат. Ги додаваме шеќерот, екстрактот од ванила, сувото грозје, циметот и водата, го покриваме тенџерето со капак и динстаме 15 минути. Во подизладениот фил го додаваме румот и промешуваме.
3. На масата една врз друга редиме 3 кори и сите ги попрскуваме со масло и нанесуваме 1/4 од филот. Ги свиткуваме краевите на корите кон внатрешноста и виткаме ролат. Го ставаме во плех намрсен со масло. На истиот начин подготвуваме уште 3 ролати и ги редиме во плехот. Ги премачкуваме со масло и ги засекуваме на парчиња. Печеме во загреана рерна на 180 степени 40 минути.
4. Сос. Во тенџере на оган ги ставаме сите состојките за сос и ги мешаме со жица. Откако сосот ќе ја добие потребната густина го тргаме на страна. Изладената штрудла по засеците ја сечеме на парчиња и ја преливаме со врелиот сос. Оставаме да го впие сосот и да се излади.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови