Шакшука
Подготовка
1. Исечкајте ги ситно кромидот и пиперките. Запржете го кратко кромидот и додадете ги пиперките. Пржете додека не омекнат.
2. Додадете го лукот ситно исечкан и по една минута зачините кои ќе ги пржите исто така една минута за да ја испуштат аромата, па додадете ги доматите. Користиме домати од конзерва, но секако дека и свежи во таа грамажа можат да се употребат.
3. Откако ќе подиспари водата, посолуваме, мешаме и ја намалуваме температурата на средно ниска, па се прават со лажицата длапки и во неа се ставаа јајцата, по едно во секоја.
4. Ја поклопуваме тавата со капак и оставаме да се зготват јајцата. Во зависност од тоа дали сакате да е варена или не жолчката варијација од 10 минути на готвење.
5. Кога е готово јадењето, се служи топло, одозгора посипано со магдонос и листови свеж босилек.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови