Најпрво патлиџаните измијте ги и исечете ги на тркалца. Сечените парчиња редете ги во тава и печете ги на 190 степени околу 10 минути.

Во меѓувреме сварете го солилото. Во сад на оган турете го маслото и шеќерот и кога ќе зоврие турете ја киселината и оставете да поврие ама кратко. Количината на сол не ја напишав бидејќи јас турав произволно (од око).

Сега почнете си редење, во теглата прво турете 1 лажица од солилото, еден ред патлиџани и над нив ставете сецкан магдонос и сецкано лукче. Постапката правете ја дури не се наполни теглата, завршете со солило и магдонос. Пред да ја затворите теглата убаво со лажица стиснете ги патлиџаните и затворете. Теглите не треба да ги топлите во рерна значи само ги полните. Убаво затворете ги капачињата и оставете ги убаво да се изладат од солилото, бидејќи солилото се турва жешко.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови