Испечати

Црни патлиџани со лукче

Црни патлиџани со лукче

Состојки

  • 10 парчиња црни патлиџани
  • лук количината по вкус
  • за солилото
  • 400мл. масло
  • 100гр. шеќер
  • 300мл. бела киселина 9%
  • сол по желба
  • магдонос количина по вкус

Подготовка

Најпрво патлиџаните измијте ги и исечете ги на тркалца. Сечените парчиња редете ги во тава и печете ги на 190 степени околу 10 минути.

Во меѓувреме сварете го солилото. Во сад на оган турете го маслото и шеќерот и кога ќе зоврие турете ја киселината и оставете да поврие ама кратко. Количината на сол не ја напишав бидејќи јас турав произволно (од око).

Сега почнете си редење, во теглата прво турете 1 лажица од солилото, еден ред патлиџани и над нив ставете сецкан магдонос и сецкано лукче. Постапката правете ја дури не се наполни теглата, завршете со солило и магдонос. Пред да ја затворите теглата убаво со лажица стиснете ги патлиџаните и затворете. Теглите не треба да ги топлите во рерна значи само ги полните. Убаво затворете ги капачињата и оставете ги убаво да се изладат од солилото, бидејќи солилото се турва жешко.