Теријаки пилешки крилца
Се мешаат сите состојки за маринадата. Се додаваат крилцата од кои претходно се отстранети крајните делови. Се меша добро и се остава да отстои во фрижидер најмалку 1 час.
Се загрева рерната на 175 Ц.
Во плиток сад за печење се става хартија за печење. Се редат крилцата во еден ред со кожата надолу. Се покрива со фолија и се печи 30 мин.
За тоа време маринадата се проврива малку да се згусти, скоро како мед. .
Се вади фолијата, се превртуваат крилцата, се печат уште 30 - 45 мин два пати премачкувајки ги со згустената маринада на секои 15 мин.
На крај треба да бидат карамелизирани, лепливи, неодоливи....
Сервирајте ги жешки, со ладно пиво, нормално!
Шољата е од 250 мл
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
мислам дека многу наскоро ќе ги пробам...баш сакам вакви азиски идеи :)
Имам само едно прашање: ако стојат подолго во маринадата (на пример од вечер до утре до ручек) дали ќе влијае негативно на вкусот или..?