Овој тараненик одлично поминува кај нас за појадок во студените денови.

Во земјена тава се става еден грст домашни кори. Малку се попрскува со масло.
Врз нив се става една рака тарана.
Врз тоа се става пак еден грст кори, повторно се попрскува со масло.
Се става пак една рака тарана и се покрива со кори.
Се попрскува со масло и се остава во загреана рерна на 200 степени малку да се потпечат горните кори.
За тоа време во еден сад се соединуваат млекото, водата, солта, дробеното сирење, јајцата.
Се вади земјената тава од рерна, се прелива со спремениот прелив (значи битно е да се покријаат) и се става во рерна да се печи околу 20 минути, односно се додека не испари течноста.
На здравје
Секако дека состојките може да ги прилагодите според потребите на вашето семејство.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани