Слатки полжавчиња со путер и суво грозје
Меки, ароматични, вкусни полжавчиња е мојот предлог за утрински појадок.
Подготовка:
1. Во топлото млеко ставаме лажиче шеќер, лажиче брашно, квасец. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка се ставаат активирани квасец, ванила, масло, белка, сол, шеќерот. Сето убаво се соединува со вилушка. Се додава брашно и се замесува средно меко тесто. Се покрива и се остава на топло да се дуплира.
3. Потоа се дели на 5,6 топчиња. Секое топче се расукува во мало кориче. Коричињата се редат едно врз друго, а при тоа се премачкуваат по малку со омекнат путер, се наросува по малку густин. Така формиран куп од коричките се завиткува во прозирна фолија и се остава да отстои 10 минути во фрижидер.
4. Потоа од цело купче се сучи правоаголна кора. Се премачкува танко со мармалад и се расфрла суво грозје, може и сува брусница. Се витка ролат. Со помош на конец или со нож се сечат парчиња широки по 2,3 цм. Се редат во плех. Нежно се притискаат со раката. Се покриваат и оставаат на топло 30 минути. Се премачкуваат со жолчка со млеко.
5. Се печат во загреана рерна да заруменат. Се сервираат топли со чај, млеко, какао.
Лиценца: Сите права се задржани
Blagodaram