Испечати

Слатки полжавчиња со путер и суво грозје

Слатки полжавчиња со путер и суво грозје

Состојки

  • 30гр свеж квасец
  • 1лажиче шеќер
  • 1лажиче брашно
  • 250мл млеко
  • 2,3лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 1 белка
  • 4лажици масло
  • Некое зрно сол
  • Кора од лимон по желба
  • Околу 500 гр брашно
  • 40,50гр путер
  • Многу малку нишесте, 20,30гр
  • 50гр суво грозје
  • 3лажици мармалад
  • 1 жолчка, и 1лажиче млеко за премачкување
  • шеќер во прав по желба

Подготовка

Меки, ароматични, вкусни полжавчиња е мојот предлог за утрински појадок.

Подготовка:

1. Во топлото млеко ставаме лажиче шеќер, лажиче брашно, квасец. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка се ставаат активирани квасец, ванила, масло, белка, сол, шеќерот. Сето убаво се соединува со вилушка. Се додава брашно и се замесува средно меко тесто. Се покрива и се остава на топло да се дуплира.
3. Потоа се дели на 5,6 топчиња. Секое топче се расукува во мало кориче. Коричињата се редат едно врз друго, а при тоа се премачкуваат по малку со омекнат путер, се наросува по малку густин. Така формиран куп од коричките се завиткува во прозирна фолија и се остава да отстои 10 минути во фрижидер.
4. Потоа од цело купче се сучи правоаголна кора. Се премачкува танко со мармалад и се расфрла суво грозје, може и сува брусница. Се витка ролат. Со помош на конец или со нож се сечат парчиња широки по 2,3 цм. Се редат во плех. Нежно се притискаат со раката. Се покриваат и оставаат на топло 30 минути. Се премачкуваат со жолчка со млеко.
5. Се печат во загреана рерна да заруменат. Се сервираат топли со чај, млеко, какао.