Ролат од палачинки полнет со крем сирење
Во еден сад се соединуваат со миксер или со жица за матење јајцата, солта, свежо меленото лененео семе, јачменовото брашно и млекото. Се остава смесата да одмори околу 20-30 минути. За тоа време таа ќе се згусне, па се додава кисела вода по потреба, значи да се добие смеса погодна за пржење палачинки. Од оваа доза ќе добиете 5-6 палачинки. Во еден сад се соединуваат сите состојки за филот, крем сирењето, путерот, чиата, магдоносот, пиперката. По сосптвен вкус може да се додаде некој зачин, или малку и кисела павлака, рендан кашкавал, печеница...тоа што имате дома. Врз секоја испржена и изладена палачинка ставаме по една лажица од филот, размачкуваме и виткаме ролат. Ги оставаме во фрижидер на 30 минути, па сечеме парчиња на косо и послужуваме.