
Посен зелник со праз
Прво го подготвуваме тестото.
 Квасецот го ставаме во топла вода, го размешуваме убаво, го истураме во брашно, ставиме зејтин, сол, малку оцет и замесуваме тесто.
 Тесто го ставаме настрана да постои малку.
 Праз го сечеме ситно и го пржиме со зејтин.
 Тестото го делиме на 7 дела.
Првата кора ја сукаме поголема, тепсија ја премачкуваме со зејтин, ја ставиме првата кора. Краевите ги оставаме надвор од тепсија. Кората ја попрскуваме со зејтин и со кисела вода.
 Другите кори сукамае, попрскуваме со кисела вода и со зејтин и ги виткаме. Ги редиме на првата кора. Исто постапуваме со останатите кори.
Во средина оставаме место за праз и го истураме празот.
 Со првата кора ги покриваме сите кори и ги виткаме убаво.
 Ставаме во рерна да се пече.
Лиценца: Сите права се задржани





























