Испечати

Посен зелник со праз

Посен зелник со праз

Состојки

  • за тесто
  • 1кг. брашно
  • пола коцка квасец (20гр)
  • 100 грама кисела вода
  • 100 грама зејтин
  • 1 лажичка сол
  • за фил
  • 5 страка праз
  • 200 грама зејтин
  • малку сол
  • малку зачин
  • малку црн пипер

Подготовка

Прво го подготвуваме тестото.
Квасецот го ставаме во топла вода, го размешуваме убаво, го истураме во брашно, ставиме зејтин, сол, малку оцет и замесуваме тесто.
Тесто го ставаме настрана да постои малку.

Праз го сечеме ситно и го пржиме со зејтин.
Тестото го делиме на 7 дела.
Првата кора ја сукаме поголема, тепсија ја премачкуваме со зејтин, ја ставиме првата кора. Краевите ги оставаме надвор од тепсија. Кората ја попрскуваме со зејтин и со кисела вода.
Другите кори сукамае, попрскуваме со кисела вода и со зејтин и ги виткаме. Ги редиме на првата кора. Исто постапуваме со останатите кори.
Во средина оставаме место за праз и го истураме празот.
Со првата кора ги покриваме сите кори и ги виткаме убаво.
Ставаме во рерна да се пече.