Полнето ароматично пециво
Од состојките за тесто замесете средно меко, не лепливо тесто.
Оставете го да стаса.
Полнење
Измешајте ја рикотата со сецканиот магдонос и лукот поминат низ преса за лук.
Посолете по вкус.
Откако тестото ќе стаса, поделете го на 27 топчиња, така што ќе ги групирате на 9 места по 3 топчиња.
Земете едно топче и расукајте го како за кифличка.
По должината нанесете од полнењето, и завиткајте како ролат.
Направете го истото и со други 2 топчиња.
Од трите мини ролатчиња сплетете плетенка, на која потоа ќе и ги споите краевите.
Истата постапка повторете ја и со другите топчиња.
Наредете ги во плех премачкан со масло.
Премачкајте ги со разматено јајце, нанесете парчиња путер и посипете ги со сусам и ленено семе.
Печете на 200 степени, 30 минути(зависно од рерната).
Лиценца: Сите права се задржани