Погача со фил од урда, тиквичка и јајце
Во вангличка ги ставаме млекото, маслото, јогуртот, квасецот, сол, шеќер и пециво.
Промешуваме, па додаваме брашно.
Замесуваме средно тесто кое го делиме на 4-5 топчиња.
Топчињата ги расукуваме во мали корички и ги премачкуваме со соединетите путер и масло.
Нека одстојат така додека го подготвуваме филот.
Тиквичката ја рендаме и ја посолуваме.
Ја оставаме во цедалка 10 минути, а потоа убаво со раце ја истиснуваме течноста.
Во сад ги соединуваме урдата, исцедената тиквичка, јајцето, сол , бибер.
Сега со дланките на намастена работна маса ги развлекуваме коричките.
Расфрламе од филот со лажица.
Правиме ролат, па ги завиткуваме како полжавчиња.
Ја формираме погачката.
Ја премачкуваме со малку изматено јајце и наросуваме сусам.
Оставме да одстои така додека се загрее релната на 190 с.
Печиме до заруменување.
Испеченаат погачка ја оставаме на решетка да се подизлади, па сечеме парчиња и послужуваме.
Лиценца: Сите права се задржани