Подготовка:

1. Во длабок сад ја ставаме хељдата, претходно измиена со ладна вода. Додаваме вода да се прелие и ја оставаме околу 10 часа да отстои.
2. Во блендер го ставаме кромидот исечен на четвртинки, блендираме. Хељдата ја цедиме. Ја додаваме во блендерот. Ги додаваме и јајцето и водата. Блендираме.
3. Смесата ја ставаме во длабок сад. Ги додаваме солта, ориганото, лукот во прав, маслиновото масло мелените семки од тиква и меленото ленено семе. Мешаме со лажица. Во смесата го додаваме овесното брашно. Промешуваме.
4. Во плех обложен со хартија за печење, ја распределуваме подеднакво смесата. Печиме во загреана рерна на 180 степени 10 минути. Го вадиме плехот и врз тестото премачкуваме со доматно пире и го додаваме ориганото. Го додаваме ренданиот кашкавал , па врз него ги редиме сецканите пиперки, кромид, маслинките и шери доматите. Печиме на 180 степени уште 15 минути.
• Филот може да биде со состојки по ваша желба

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани