Пица со многу вкусови
Подготовка на тестото
Во голем сад се мешаат брашното, млаката вода, квасецот, па се додаваат солта, шеќерот и маслото. Целата смеса се меша со лажица и се остава да стаса. Поради тоа што тестото е потечно, за да се маневрира со него потребно е да ја намрсите раката со масло за јадење. Така е полесно да се растегне во тавата.
Подготовка на филот
Врз тестото се поспува доматно пире и се премачкува целата пица. Се остава пола сантим по целиот крај каде со лажица се премачкува путерот и врз него се наросува кимот поцелиот крај за да се залепи. Целата пица се наросува со оригано, босилек и мајоран. Се додаваат печурките, парчињата фета и сецканите маслинки. Одозгора се наросува целиот рендан кашкавал. Се пече на 15-20 мин на 250 степени.
Подготовка на доматата за преливање
Во сад се става доматно пире(некое погусто), вегета, рендан пармезан, лукот во гранули, босилек, оригани и мајоран. Целата смеса се меша убаво.
Кога ќе ја извадите пицата од редна, одозгора посипувате со сецкано младо кромидче, па ја сервирате заедно со приготвената домата.
Добар апетит
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови