Пита со сецкани јаболка (без пржење на филот)
Ароматична, ровка, се топи в уста, кралица на питите, питата со јаболка! За овој рецепт не е потребно филот да се пржи, туку јаболката само се сечкаат.
Подготовка
1. Замесете мазно тесто од состојките за тесто. Тестото треба да не е лепливо. Поделете го на 2 дела, едниот поголем, едниот помал и оставете го во фрижидер околу половина час.
2. Лупените јаболка исечкајте ги на коцки, додадете го шеќерот, гризот, циметот и другите зачини и промешајте.
3. Потоа извадете ја поголемата половина од тестото и натапкајте ја во калапот за пити. Додадете ја смесата од јаболка и убаво распоредете ја.
4. Потоа другиот дел од тестото исучете го и извадете ленти. Редете ги лентите врз овошјето и оформете мрежа. Ставете лента и по работ на питата. Одозгора премачкајте ги лентите со јајце и наросете ванилин шеќер и цимет.
5. Печете околу 35 мин на 180 степени во загреана рерна. После печење оставете да се излади. По желба се наросува шеќер во прав.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови