Пита со праз и потпечен сусам (посно)
Вкусна пита со праз, брза за подготовка, погодна за разни посни денови (што не е задолжително).
1. Празот се чисти и мие, се сечка и му се ставаат маслото и солта. Додаваме и малку црн бибер. Се меша и се остава половина час да омекне. Ова е трик за да не го пржите празот, а сепак да не ствара желудочни киселини (ова ми го потшепна еден бурекџија), така и го применувам дома, а ефект има.
2. Сусамот го потпекуваме на рингла во суво тавче да порумени, го ставаме во омекнатиот праз дури е жежок, ги мешаме заедно ... миризбата е прекрасна.
3. Правоаголно тавче бр. 40 го премачкуваме со масло, во чашата ги мешаме маслото и киселата вода и почнуваме со редење на корите.
4. Ја ставаме првата кора, со силиконско четче ја попрскуваме со течноста, ја ставаме втората кора и попрскуваме, па третата кора ја попрскуваме и распоредуваме 1/3 од филот со праз и сусам.
5. Така постапката ја повторуваме, значи филот го делиме на 3 дела и ставаме на секоја трета кора, и ни требаат 12 кори.
6. Сечеме на коцки и премачкуваме со остатокот од течноста. Питата ја ставаме во загреана рерна на 200 степени 25 минути.
7. Водата и солта ги зовриваме, ја вадиме питата, полеваме со водата и допекуваме уште 10 минути на 180 степени.
По желба питата направете си ја и во мрсна варијанта со состојки по избор.
(508)
Лиценца: Сите права се задржани
Периодов од овие суканици и теста се направив сто кила.
Само месиме,правиме.Убави празници се ама претерав со готвењево.
Nie Imame zito market ovde i redovno gi ima
Kupuvam cesto, po 7 se vo pakovanje
A gi imam kupuvano i vo Futura, od srpski proizvoditel
Pozzzz