Панакота торта со малини и чоколадо (без печење)
Постот помина, мислам дека е време да се освежиме со нешто навистина вкусно и освежително.
Да бидам искрена рецептов го видов во еден весник и решив да си направам и јас со мали измени.
За кора
Во сад загрејте ја слатката павлака заедно со млекото, доволно да стане млака.
Прелијте преку мелените бисквити и добро измешајте.Во калап 21 (тавата за чизкејк на делимано) обложете со хартија за печење и нанесете ја бисквитната смеса.
За белиот фил
потребно е да ја загрееете слатката павлака,додајте ја чоколадата и мешајте додека се растопи, во меѓувреме спремајте го желатинот според упатството и додајте го во слатката павлака. Откако ке се излади можете да додадете и кисела павлака.
Белиот фил прелијте го преку кората од бисквити и оставете во фрижидер да се стегне. (околу1-2часа)
За филот од малини
Желатинот спремете го според упатството.
Во сад ставете ги малинките, прелиј те ги со шеќер, и ставете ги на оган. Откако ке добиете смеса како мармалад, одприлика 10 мин, додајте го желатинот и мешајте додека се растопи. Оставете малку да се излади од прилика 20 мин и прелијте преку белиот фил и оставете да се стегне.
За чоколадниот фил
желатинот со 4 лажици вода оставете го да набубри.
Загрејте ја слатката павлака, додајте ја чоколадата и мешајте додека се растопи. По желба додајте екстракт од ванила.
Додајте го желатинот и мешајте додека и тој не се растопи.
Оставете малу да се излади околу 20мин и ставете кисела павлака.
Откако филот од малини ке се стегне додеајте врз него чоколадниот фил.
Ставете во фрижидерда се стегне.
Декорирајте во ваша желба, бонбони, слатка павлака..
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови