31
јул
2012
Ликер од кафе
Состојките се мешаат и се оставаат 24 часа на ладно и темно (фрижидер) и се мешаат постојано додека не се раствори шеќерот! Наредниот ден се процедува, за да се одстранат кафето и каранфилчето од ликерот!
Се послужува како ладен напиток!
На здравје!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
ракијата му го дава смекот на ликерот, така да ако толку ти смета, стави помало количество но сепак мора да има и ракија! :D На пр. 1 чашка наместо 3 :)
a za rakijata ke storime care ke stavime edna pozz:)
Кафанфилче јас ставив по моја проценка, одприлика пола кесичка (ако е мелено каранфилчето) или околу 15-20 зрна ! Се зависи од вкусот и интензитетот на мирис што сакаш да го добиеш!
ставив мелено кафе, дека нормално тоа се најде при рака, па ќе видиме што ќе биде. сега за сега нема експлозија :) :) :) :)
планирам да го пробам какво и ако му се додаде млеко :)
Дека ќе се испие, тоа сигурно и тоа со задоволство.