![Куглоф со ореви, локум и брусница (посно)](https://moirecepti.mk/content/uploads/2019/04/-%d1%81%d0%be-%d0%bb%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc-%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b8-%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b81450651-15577e-800x600.jpg)
Куглоф со ореви, локум и брусница (посно)
Ех, колку ми се услади колачов! Морав да го споделам со вас!
Колачот/куглофот е вкусен, сочен, а воедно и крцкав.
Подготовка
1. Ја вклучуваме рерната да се загрее на 180 степени.
2. Ги мелеме бадемите и ги ставаме во еден сад.
3. Овде додаваме брусница, несечкани ореви, сечкан локум, брашно и сода бикарбона.
Ги промешуваме сувите состојки па ги додаваме влажните.
4. Додаваме масло, шеќер и оризовото млеко.
5. Промешуваме и на крајот ја ставаме ренданата кора од портокал.
6. Калапот за куглоф го намрсуваме и набрашнуваме, па ја распоредуваме смесата.
7. Печеме во загреана рерна на 180 степени.
Забелешка
За да не ви се залепат парченцата локум, сите на едно место,потребно е кога ќе ги соедините сувите состојки, да проверите дали секое парченце е набрашнето. Или пак пред да ги промешате сите суви состојки, локумот извалкајте го во брашно. Бидејќи рерната ми беше зафатена, смесата ја оставив околу ½ час да стои пред да се пече. Пробуваме со чепкалка дали е готов колачот, ако е сува чепкалката колачот е печен.