Комад е тетовски збор за баница, а токму овој рецепт ми е од Тетово.
Лесна за подготовка,одлична е за доручек,вечера....

Квасецот се замешува со млаката вода,1 супена лажица брашно и 1 лажица шеќер.
Посебно се замешува киселата вода, зејтинот, пченкарното брашно и сол по вкус.
Откако ќе стаса квасецот двете смеси се соединуваат.
Секоја кора се попрскува со смесата, а на секоја втора се става сирење, се мота во ролат и се става во плех. Постапката се повторува се додека има кори. Откако ќе се наредат, се сече, се полива со остатокот од смесата, се става сусам и се става да се пече.
Се пече на 200 Ц додека да се зацрви.
Откако ќе се испече се полива со предходно растопениот маргарин.
Се остава да се излади.

За фил може да се користи праз,спањаќ,сирење.....

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови