Сувите смокви попарете ги го врела вода, нека постојат отприлика еден час и заедно со медот и оревите кратко изблендирајте ги.
За тестото, измешајте ги сите состојки и кратко измесете ги, да се спојат. Поделете го тестото отприлика на 20 парчиња, може и повеќе во зависност од тоа колкави сакате да ви бидат колачињата. Нека одморат половина час.
Земете парче најлонска фолија, ставете го парчето тесто, расплескајте го со рака, ставете мало лажиче фил и со помош на фолијата затворете го и завијте го, на некој начин да се добие форма на смоква.
Печете на 180 степени 15-20 минути, да добие боја по краевите. Одозгора наросете ги со шеќер во прав.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови