Кифли од хељдино брашно со павлака
Во млакото млеко додадете 1 лажичка шеќер и оставете го квасецот да надојде. Двата вида на брашна измешајте ги со малку сол, маслото, прашокот за пециво и киселата павлака. Потоа во него додадете го млакото со гоотовиот квасец. Убаво измешајте и замесете глатко тесто.
Веднаш по замесувањето поделете го на 4 дела и од секој дел расукајте кора со дебелина 0,5 мм. Поделете ја на 8 триаголници и филувајте ги по желба. Јас користев сирење и маслинки за солени кифлички, а мармалад од шипки за благи.
Оставете ги така подготвени да одстојат 15 минути. Солените може да ги премачкате со жолчка и да ги наросите со сусам, ким, ленено семе.... Се печат во загреана рерна околу 15 минути додека не поруменат убаво. Благите кифлички може да ги наросите со прав шеќер откако ќе се оладат. Добар апетит.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
немата појма моите на што личат, како избеглици се :) :) :) :)