Меки се како памук. Пробајте ги

Подготовка:

1. Во млакото млеко ги ставаме квасецот, шеќерот и лажиче брашно. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка се ставаат активираниот квасец, масло, путер, сол, компир пире. Се соединуваат со вилушка. Постепено се додава брашно и се замесува средно меко тесто. Се покрива со прозирна фолија и се остава на топло да се дуплира.
3. Потоа се дели на 17 до 20 топчиња, во зависност колку сакаме да се големи. Ги редиме во тава бр 24 која е премачкана до путер. Ги покриваме и оставаме на топло 30 минути. Ги премачкуваме со растопен путер и наросуваме сирење.
4. Ги печеме во загреана рерна околу 30 минути да заруменат. Испечени ги покриваме со кујнска, чиста крпа да отстојат 10 минути, па ги сервираме.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани