10
дек
2015
Домашен гликозен сируп (Корн сируп)
Има толку многу убави рецепти со корн сируп, а кај нас го нема, па пребарував на нет, го најдов овој како замена и за прв пат беше супер успешно. Ми требаше за да правам домашно маршмалоу, па за чоколадната смеса за моделирање....вистина има многу намени.
Се ставаат сите состојки во тенџере да се варат на тивок оган (од 6ка на 3ка кај мене)- 3мин ,течноста не смее да потемни, треба да остане светла и проѕирна. Течноста кога ќе се излади ќе се згусне. Густината е нешто потечно од мед. Во никој случај кога ќе се излади не смее да кристализира, тогаш не е веќе за употреба. Овој сируп може да стои во фрижидер и 2 месеци.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
ama i me pretica haha i jas sakav da objavam ,no kako sto sum agilna so pisenje i slikanje i objavuvanje ke cekavte dogodina hehe
Kako i da e navistina e super i navistina ima super primerna,posebno vo cokoladoto za modeliranje....kako sto rece ima bezbroj recepti so ovoj sirup i sreka sto si sme snaodlivi pa mozeme da primenime zamena ;)
i jas mislam deka ne treba da se cuva vo frizider moze slobodno da stoi i na sobna temperatura zatoa sto samiot seker e eden vid na konzervans samo pokrij go i gotovo,a za da se izbegni kristalizacija najdobro e da se upotrebuvaat dva tipa na seker primer dekstroza ,fruktoza i slicno so seker vo prav ili obicen seker..ova e ona sto jas go znam i go imam citano :) pozdrav