Меленото месо, јајцето, презлата, маслиновиот зејтин, ситно сеченото лукче се мешаат заедно. Се зачинува со сол и црн пипер. Со помош на најлонска фолија премачкана со зејтин се формира салама и се остава во фрижидер 2 часа.
На намастен плех се става саламата и се запекува на 220 степени околу 15 минути за да фати убава румена кора.
Се прелива со половина од пивото, се покрива плехот и така се пече 45 минути на 180 спепени. Во текот на печењето се додава и останатото пиво. Пред крајот се трга капакот и се допекува уште 10 минути. Саламата ја тргаме на страна малку да олади за полесно да се сече. Течноста во која се печеше ролатот се прецедува, се додава 1 лажичка сенф и половина лажичка нишесте и се става на оган за да згусне сосот. Отприлика потребно е 200 милитри течност за сосот, така што ако немате толку течност може да се додаде пиво. Со овој сос се полеваат парчињата од пресечената салама.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови