Гратинирани плескавици од компири со моцарела и сланина
Превкусно топло предјадење е мојот денешен предлог. Нека ја збогати вашата празнична трпеза. Од состојките може да се направат 6, односно ќе бидат 3 големи плескавици како моите, или може да се направат 8, односно 4 плескавици.
Подготовка:
1. Прво излупениот компир го вариме во малку посолена вода. Ја истураме водата и оставаме малку да се просушат 10,15 минути. Потоа го пасираме. Додаваме бибер, јајце, брашно, пециво, кашкавал, сирење и перца од 2 млади кромидчиња. Смесата убаво ја соединуваме.
2. Дланките ги намастуваме со масло. Земаме од смесата една топка, ја растанчуваме на лист хартија за печење, кој е поставен во тава. На тој начин ги формираме плескавиците. Танко ги премачкуваме со масло.
3. Вака ги печeме околу 15-17 минути во загреана рерна. За тоа време ја сечеме моцарелата на ленти, а сланината на траки.
4. Ја вадиме тавата од рерната. Врз 3 плескавици ставаме моцарела. Со помош на шпатула ги земаме другите 3 плескавици, внимаваме жешки се, и ги поклопуваме оние со моцарела. Одозгора на секоја, пак, ставаме моцарела и сланина. Допекуваме во рерна уште 15 минути, да заруменат. Внимателно ги сервираме на чинија и ги послужуваме топли.
На здравје.
Лиценца: Сите права се задржани
Mnoogu vkusni se
Slucajno nastanaaa
Za promena
Prezadovolni bevme od vkusot
Em ne se przat vo masnotija, em mnogu vkusni se
Bez slanina, za tebe top jadenje bi bilo
Isklucitelno vkusni bea