Многу здрави, корисни и енергетски бомбици. Бидејќи сакам брзи рецепти (мислам дека удавив веќе со ова), а и здрава храна во која нема маргарин и многу шеќер, ( иницијативата за ова е на сопругот), овие колачиња ги подготвувам за помалку од половина час.

Подготовка
1. Ги покиснуваме урмите во вода, десетина минути, па ги лупиме и им ги вадиме семките. Заедно со кокосовиот путер, лененото масло и 1 лажица мед ги ставаме во сечко или во блендер да се направи хомогена смеса. Јас додадов и околу две лажици сируп од вишни.
2. Лешниците, непечени, ги мелеме на рачна машинка за мелење ореви. Овесните снегулки ги мелеме на машинка за мелење кафе, да се направат како брашно. Ги соединуваме смесите, додаваме мед, во зависност колку сакаме да бидат благи, додаваме прстофат сол и формираме топчиња.
Бомбиците ги валкаме во сецканото суво овошје или по желба.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани