Чиабата
1. Во сад се става квасецот, се додава млекото, водата, солта и медот. Се меша убаво да се стопи квасецот.
2. Се додава брашното и се меша со дрвена лажица. Тестото ќе биди течно.
3. Се поросува со брашно и се остава да стаса 1 час до 1 1/2.
4. Се поросува малце појке брашно на маса ако нема доволно брашно ќе се лепи. Поарно појке брашно одколку помалце. Се истура тестото на маса и се поросува пак со брашно.
5. Со прави со разе како правоаголник од тестото и се сечат правоаголници
6. Се редат на плех со хартија и одма се печат во загреана рерна на 250 степени од прилика 10 мин
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови