Испечати

Чиабата

Чиабата

Состојки

  • 25 г свеж квасец
  • 5 дл млако вода
  • 1 дл млеко
  • 2 лажички сол
  • 1 лажица мед
  • 700 г брасно (од прилика)

Подготовка

1. Во сад се става квасецот, се додава млекото, водата, солта и медот. Се меша убаво да се стопи квасецот.

2. Се додава брашното и се меша со дрвена лажица. Тестото ќе биди течно.

3. Се поросува со брашно и се остава да стаса 1 час до 1 1/2.

4. Се поросува малце појке брашно на маса ако нема доволно брашно ќе се лепи. Поарно појке брашно одколку помалце. Се истура тестото на маса и се поросува пак со брашно.

5. Со прави со разе како правоаголник од тестото и се сечат правоаголници

6. Се редат на плех со хартија и одма се печат во загреана рерна на 250 степени од прилика 10 мин