Вечната дилема: гулаш или паприкаш?

Постојат јадења, кои се одомаќинија во нашите кујни и оправдано  станаа кулинарска класика. Всушност , малите додатоци во храната се она што ја прави толку неодолива.

Без разлика дали подготвувате гулаш-чорба, гулаш од компири, шкембе, кељ, праз, или некое пржено јадење, додавањето на оваа Фант мешавина составена од кромид, пиперки, домати и зачини е одличен избор.

На секое јадење дава богат вкус, содржи мала количина на масти и го подобрува јадењето во кое сте го додале. Уживајте во вашиот оброк.

Брза и лесна подготовка • Гулаш или паприкаш (со различни видови месо)

Подготовка / Состојки

пченично брашно, сушен кромид, кујнска сол, пченкарен скроб, сушен домат, слатка зачинска пиперка, шеќер, засилувач на вкус (мононатриев глутаминат), екстракт од квасец , зачини, лута зачинска пиперка, сушен морков, лист од магдонос. Може да содржи јајца, млеко и целер во трагови.

За подготовка на 4 порции додадете 500г месо за пржење. На масло ставете 500г месо исечено на коцки, додавајте вода додека месото не омекне и водата не испари. Отстранете ја тавата со месо од топлина, па додадете 700мл вода и додадете ја содржината од вреќичката. Варете го околу 15минути. При подготовка на паприкаш, на зготвеното јадење додадете 200мл кисела павлака.

Начин на чување: на суво место на собна температура.

Рок на траење: 15 месеци.

Пакување: вреќичка 65 г

Хранливи вредности

  • Енергетска вредност 317 ккал / 1345 kJ
  • Маснотии 1.9 г
  • - Заситени масни киселини 0.3 г
  • Јаглехидрати 65 г
  • - Шеќери 30 г
  • Протеини 10 г
  • Сол 14 г

Извор: Подравка д.д.на 100 г производ