
Турски десерт Kıbrıs Tatlısı Tarifi
Ова е еден десерт кој моите пријателки од Турција ми го предложија.
 Нам ни се допадна. Пробајте го и вие.
 Благодарам Филиз, благодарам Федије.
 Еве ја подготовката...
Прво се приготвува шербетот. Водата и шеќерот се ставаат во сад на оган. Нека провријат 5 минути и се трга да се олади.
Тавчето во кое ќе се пече е со големина 28 на 28 см.
 Се премачкува со масло.
 Во сад ги матиме добро јајцата со шеќерот и кога ќе ја добијат својата густина ги додаваме останатите состојки.
 Промешуваме убаво. Ќе добиеме малку густа смеса.
 Со шпатула ја префрламе во садот во кој ќе печеме, израмнуваме и ставаме во загреана рерна на 180.
 Печеме на тивко.
 Проверуваме кога е готово со чепкалка и вадиме од рерната.
Ја прелеваме тортата оставаме да впие.
Вариме крем.
 Млекото го промешуваме со шеќерот и ванилата.
 Одземаме мал дел од млекото за да го промешаме густинот.
 Кога млекото е врело, го додаваме густинот и мешаме да ја добиеме потребната густина.
 Го тргаме садот од оган. Оставаме да одмори 5 минути и ја истураме слатката павлака и мешаме со миксер.
 Кремот е готов.
 Нанесете го врз тортата кога двете ќе бидат млаки.
 Попрскајте со кокос.
 Оставете да се излади добро (јас оставив преку ноќ)
 Пресечете ги внимателно коцки и служете.
Забелешка
 Според мој вкус, ова е многу шеќер во шербетот.
 Мислам дека треба да се намали количината.
 Чашата е од 200мл.






















