Брашното се одсејува и се помешува со пецивото.

Квасецот со шеќерот се потопува во млако млеко и се остава да надојде.

Сирењети се дроби со вилишка /нека биде понакрупно/и се меша со јајцата.

Маргаринот се дроби со раце во брашното,па му се додаваат останатите состојки од кои се меси средно меко тесто/по потреба се додава усте малку млеко-тоа зависи од врстата на брашно,бидејки секое брашно има различен процент на влага/.

Тестото  поделитего на  два дела. Едната поповина малку развлечете ја во правоаголна форма ,па работната плоча посипете ја со сусам,ставете го развлеченото тесто од горе и развлечете го до дебелина од 1 см.

Развлеченото тесто ,со остар нож или алатка за сечење тњсто,пресечете го на ленти од околу 2 см ширина и уште  еднаш во должина на околу 5-6 цм.

расеценото тесто посипетего со сусам и пофторно со благо притискање со сукалото или оклангијата поминете врз тестото да се залепи сусамот.

Готовите стапчиња ставете ги во подмацкан плен /немора да се многу раздалечени едно од друго/и пецете на умерена температура се додека не се заруменат. Температурата за печење зависи од самиот шпорет,кај мене тоа е околу 220C.

Истото пофторете го и со останатат половина тесто.

Лиценца: Сите права се задржани