Семла е класичен шведски колач кој што традиционално се јаде на/ дебел вторник/тоа е последниот вторник пред да почнат велигденските пости.
Оваа година тој вторник е на 5 март, традиционално се јаде, пие бидејки од наредниот ден почнуваат постите. Во денешно време ретко кој пости, но традицијата за овие вкусни и меки печива останала.

Се меси мазно тесто и се остава да одмори. Откако убаво ќе нарасне се дели на 8 дела и од секој дел се формира топче. Се редат во намрсено тавче. Се оставаат околу 30мин да нараснат убаво. Пред печење се премачкуваат со изматено јајце и се печат во загреана рерна на 200степени додека не добијат убава боја.
Испечените лепчиња се сечат се вдлабнуваат и издлабеното тесто се меша со паста од бадеми и неколку лажици млеко. Со оваа се полнат лепчињата се става слатката павлака па се поклопуваат. Се наросуваат со шеќер во прав.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови