Посни солени кикирики бомбички
Брзо се прават - брзо се јадат.
Припрема
- Сусамот најпрво малку пропечете го.
- Во сад ставете брашното, измешајте пецивото и солта, кикиритките, додадете исечениот маргарин, пивото, осолете на вкус - замесете тесто.
- Правете топчиња во тежина од прилика 20 гр. или големина на орев, увалкајте ги во сусамот- ставете да се печат на 180 степени околу 15-20 мин. (Зависи од вашата рерна).
Толку... останува да се сладите, убави, вкусни, а доколку ви останат за наредниот ден- уште поубави, ровити.. .
Забелешка
- Ако ви е полесно - можете прво да го изматите маргаринот, а потоа во него да ги додадете останатите состојки. Јас секогаш месам онака како што напишав, без матење.
Од оваа количина на тесто излегуваат околу 40-42 парчиња доколку ја имаат горенаведената тежина.
Не е задолжително, но можете да си ги направите поинтересни ако им ставите и по една цела нелупена кикиритка.
Лиценца: Сите права се задржани
Еве ги и моите:) http://moirecepti.mk/post/%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%87%D0%B8%D1%9A%D0%B0-%D1%81%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/
И мислам дека треба да се додаде пециво во состојки...