Бадемите ставете ги во процесор, вклучете на највисоката брзина и измелете ги ситно како брашно. Продолжете со мелењето се додека да добиете густа и кремаста смеса. Ова може да потрае и до 20тина минути, во зависност од јачината на процесорот. Повремено правете паузи при мелењето, промешувајте ја смесата за подеднакво да се сомелат бадемите. Доколку сметате дека смесата е многу густа додадете зејтин (со неутрален вкус) за да ја добиете посакуваната кремавост. На крај по желба засладете и додадете ароми по желба.

Густината кај мусот кој јас го подготвив е нешто потечен од чоколадниот крем. Јас не додавав никаков засладувач ни ароми, овој пат го направив со неутрален вкус. Се користи како додадок на колачи, овошни салати, мусли и сл.