27
јан
2012
Мусака од тиквички
Тиквичките се лупат се сечат на тркалца,се солат,се валаат во брашно се панираат и се пржат. На дното на тавата се редат ред пржени тиквички ,се покриваат со фил се редат уште еден ред тиквички.Се прелива со изматени јајца со павлака и се печат во загреана рерна.
Приготвување на филот:
На малсо се пржи исечканиот кромид,се додаваат меленото месо и истолчениот лук. Сето тоа се промешува и се додава една чаша топла вода и се души 15 мин. На крај се посолува и се додава црн пипер.
Прелив:
Се матат јајцата и киселата павлака.
Пред да се служи, мусаката се посипува со сечкан магдонос.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови