Мусака од тиквички
Состојки
- 400гр тиквички
- 10г сол
- 40г брашно
- 2 јајца
- масло за пржење
- За фил: .
- 50 г кромид
- 240гр мелено јунешко месо
- 1 чешне лук
- сол црн пипер .магдонос
- 2 јајца
Подготовка
Тиквичките се лупат се сечат на тркалца,се солат,се валаат во брашно се панираат и се пржат. На дното на тавата се редат ред пржени тиквички ,се покриваат со фил се редат уште еден ред тиквички.Се прелива со изматени јајца со павлака и се печат во загреана рерна.
Приготвување на филот:
На малсо се пржи исечканиот кромид,се додаваат меленото месо и истолчениот лук. Сето тоа се промешува и се додава една чаша топла вода и се души 15 мин. На крај се посолува и се додава црн пипер.
Прелив:
Се матат јајцата и киселата павлака.
Пред да се служи, мусаката се посипува со сечкан магдонос.