Испечати

Мусака од тиквички

Мусака од тиквички

Состојки

  • 400гр тиквички
  • 10г сол
  • 40г брашно
  • 2 јајца
  • масло за пржење
  • За фил: .
  • 50 г кромид
  • 240гр мелено јунешко месо
  • 1 чешне лук
  • сол црн пипер .магдонос
  • 2 јајца

Подготовка

 

Тиквичките се лупат се сечат на тркалца,се солат,се валаат во брашно се панираат и се пржат. На дното на тавата се редат ред пржени тиквички ,се покриваат со фил се редат уште еден ред тиквички.Се прелива со изматени јајца со павлака и се печат во загреана рерна.

Приготвување на филот:

На малсо се пржи исечканиот кромид,се додаваат меленото месо и истолчениот лук. Сето тоа се промешува и се додава една чаша топла вода и се души 15 мин. На крај се посолува и се додава црн пипер.

Прелив:

Се матат јајцата и киселата павлака.

Пред да се служи, мусаката се посипува со сечкан магдонос.