
Интегрална фокача (посно)
Оваа варијанта на фокача е посна, но исто така и
 доста здрава, богата со семки и семиња, богата со
 влакна за фит форма.
 Најпрво квасецот со шеќерот го растворуваме во
 малку млака вода. Откако ќе почне да стасува, се
 додава маслиново масло и водата, па се истураат
 овесните трици, интегралното брашно и белото
 брашно. Сето тоа се меша со лажица за да се добие
 хомогена смеса. И на крај се додаваат семките од
 сончоглед и тиква, кои предходно доколку сакате
 може да ги потпечете за подобар вкус, а може и
 непечени семки. Со тоа се добива многу меко тесто
 кое не се меси со рака туку само со лажица. Се остава
 тестото да стаса 1 час. Откако ќе стаса тестото се
 истура полека внимателно во правоаголен плех,
 подмачкан со маслиново масло. Се распоредува
 тестото рамномерно со отприлика 2 см дебелина и се
 дупчи со прст насекаде по тестото. Потоа тестото го
 премачкуваме со маслиново масло, па ги редиме
 кругчињата зелена маслинка и шампињоните. На крај
 ја посипуваме фокачата со оригано, интегрален сусам
 и ленено семе.
Вака приготвеното тесто се остава да отстои уште 1 час и потоа се пече 25 минути на
 темепература од 200 степени.
 Испечената фокача се покрива со кујнска крпа и се остава да олади, а потоа се служи.


















