Гравче Тавче (посно)
Гравче Тавче е традиционален македонски специјалитет, кој најубаво е да го сервирате во земјени чиничиња. Дел е од нашето редовно мени, а секако е дел и од менито за нашата куќна слава, која е посна...каде покрај гравчето, неизоставен дел од софрата се посните сарми, рибата, посни салати, панаѓија, пченица, баклава и разноврсни ситни блакца за десерт.
Подготовка -
1. Гравот го чистиме, миеме и го прелеваме да одстои во ладна вода (барем неколку часа) или најдобро одвечер за да омекне. Потоа повторно го миеме, и го ставаме во тенџере со нова вода на средна температура да се вари. Откако ќе зоврие таа вода ја истураме и налеваме друга вода.
2. Сега го ставаме кромидот ситно исецкан (додаваме и суви пиперки ако сакате), и го оставаме гравот да се вари додека скоро скрос не омекне.
3. При крај додаваме сол, вегета, нане (по вкус)
4. Свареното гравче го цедиме и префрламе во земјени чиничиња.
5. Во тава на оган ставаме околу 50мл зејтин да се загрее и додаваме црвен пипер - па го чвркосуваме гравчето.
6. Го ставаме гравчето во загреана рерна на 250 степени да се потпечи кратко време, осносно додека да формира танка кора.
На здравје!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови