Векна од бриош тесто, со вкус на махлеб, полнета со крем за кроасани
Знаете веќе дека овие векни од бриош тесто ги обожавам.
Еве ја денешната подготовка.
1. Во топлото млеко ставаме лажиче брашно, квасецот и шеќерот. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка се ставаат активирани квасец, сол, махлеб, јајце, јогурт, шеќерот и со вилушка се промешува. Постепено се додава брашно и се замесува меко тесто. Колку повеќе го месите, тоа ќе станува покомпактно. Во 2,3 наврати се додава растопениот путер. Не цел од еднаш. Прво малку, па се меси убаво тестото да си го прими, па се додава повторно, па се меси убаво.
3. Мекото тесто се покрива и се остава на топло еден до два часа да се дуплира. Потоа се сучи правоаголна кора која се премачкува со крем. Се витка ролат кој се поставува во долгнавест калап за леб. Се покрива и се остава на топло уште 30 минути. Се премачкува со малку жолчка со млеко и се наросува сусам.
4. е печи на 180 с околу 30 минути. Се остава на решетка потполно да се олади, па се сече на парчиња и се послужува.
Лиценца: Сите права се задржани
Fala ti
Odgovor na prasanje na fb stranata na Mr
https://moirecepti.mk/post/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0-tsoureki-%D1%81%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0
Vi blagodaram
Бриош всушност е врста на леб обогатен со путер, јајца и шеќер.
Зборот бриош прв пат се употреува во 1404 година во Франција, а во 18 век достигнува најмногу слава заради големата употреба на путерот.
Meraciii bese