Бухтли со тиква и ароматични зачини, полнети со чоколадо и слатко од дуњи
Миризливи, меки,вкусни, прекрасни Пробајте ги овие мои бухтли
Подготовка:
1. Во топлото млеко ставаме лажиче шеќер, лажиче брашно и квасец. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка се ставаат активирани квасец, путер, јајце, тиква,кафен шеќер ароматични зачини. Смесата убаво се соединува со вилушка. Постепено се додава брашно. Се замесува средно меко тесто, по малку и лепливо. Се покрива со прозирна фолија и се остава да се дуплира.
3. Потоа го делиме тестото на 12 топчиња. Нежно ги рашируваме во мал круг. На половина бухтли ставив коцки чоколадо, а на другата половина ставив по едно лажиче слатко од дуњи. Повторно нежно формираме топчиња и ги редиме во плех. Нека одморат на топло 20 минути, па ги премачкуваме со половинката јајце.
4. Ги печеме во загреана рерна околу 35 минути. Ги ставаме на кујнска решетка да се подизладат, па ги дегустираме.
Лиценца: Сите права се задржани
Topliiii, mmmm
Blagodaram
Odma pravam so zadovolstvo
Meraci bea, meki kako dusa, aromaticni...
Vie ste ljubiteli na tikva
Probaj gi