Подготовка

1. Прво пченицата ја требиме, па миеме и ја ставаме во тенџере со вода на оган да се свари.
2. Штом е готова, ја ставаме во цедалка, убаво да се исцеди. По потреба може да се стави да отстои во чиста платнена крпа. Сега може целосно да се испасира или пак делимично. Некои ја сакаат и мелена.
Јас грубо ја пасирам.
3. Во вангличка се ставаат пченицата, шеќерот во прав, тостирани те и мелени лешници, бисквитите, кората од портокал и зачините. Се меси со рака, а при тоа се додава сок од портокал, за да се добие смеса која лесно ќе се формира во бомбици. По желба може да се валкаат во орев, лешник.
Сервираме и дегустираме.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани